Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Κανόνες ασφαλείας για υπηρεσίες e-Banking


Συχνά λαμβάνουμε e-mail στον υπολογιστή μας, όπου ο αποστολέας εμφανίζεται ως τράπεζα και μας ζητάει να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα της με σκοπό τη συμπλήρωση των προσωπικών μας στοιχείων. Τέτοια μηνύματα έχουν απώτερο σκοπό να μας εκμαιεύσουν τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού e-Banking.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως καμία τράπεζα δεν ακολουθεί τέτοιου είδους τακτικές, δηλαδή να ζητά τα προσωπικά μας στοιχεία μέσω e-mail. Έτσι αυτά τα e-mail τα διαγράφουμε άμεσα.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων :

  • Οι Κωδικοί Πρόσβασης πρέπει να είναι μυστικοί και να μην γνωστοποιούνται σε τρίτο πρόσωπο

  • Η επιλογή Κωδικού πρέπει να είναι έξυπνη. Δεν χρησιμοποιούμε αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, ή ακόμα και ημερομηνίες γέννησης.

  • Προτείνεται ο κωδικός να είναι συνδυασμός γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.

  • Οι περισσότερες τράπεζες ζητούν αλλαγή του Κωδικού Πρόσβασης κάθε τρίμηνο, αλλά ακόμα και αν δεν σας το ζητήσει η τράπεζα προτείνεται η αλλαγή του Κωδικού Πρόσβασης για υπηρεσίες e-banking σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  • Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στην περίπτωση που λάβουμε κάποιο τηλεφώνημα και μας ζητούν τον Κωδικό Πρόσβασης ισχυριζόμενοι πως εκπροσωπούν την τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή καταγράφουμε τον αριθμό που μας κάλεσε και ειδοποιούμε αμέσως την τράπεζά μας. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε τον Κωδικό Πρόσβασης.     

  • Ελέγχουμε συχνά τις κινήσεις του τραπεζικού μας λογαριασμού και αν εντοπίσουμε μία κίνηση που δεν πραγματοποιήθηκε από εμάς, ενημερώνουμε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.

  • Προσέχουμε την  ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε για τη διενέργεια των συναλλαγών μας αν είναι η αυθεντική, επιβεβαιώνοντας την διεύθυνση της ιστοσελίδας από την γραμμή διευθύνσεων του browser μας.

  • Οποιαδήποτε συναλλαγή πρέπει να διενεργείται σε security site, δηλ. η διεύθυνση της ιστοσελίδας να αρχίζει με https:// (όπου s=ασφάλεια). Επίσης η ασφαλής ιστοσελίδα e-banking έχει ένα εικονίδιο λουκέτο.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της τράπεζάς σας.




Πηγή : www.anthiscomputer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση

Custom Search

Αρχειοθήκη ιστολογίου